Karin Brouwers
Sabine de Bethune
Cindy Franssen
Brigitte Grouwels
Joris Poschet
Steven Vanackere
Peter Van Rompuy
Johan Verstreken
2004-2005

Sire, de Koning is zwanger

21-07-2005

Sabine de Bethune hield tijdens de week van de Belgische Nationale feestdag een opmerkelijk pleidooi voor een vrouwelijke grondwet. In een voorpagina artikel van De Morgen en in een opiniestuk in La Libre Belgique kondigde de Bethune aan dat ze een wetsvoorstel heeft ingediend om de grondwet genderneutraal te maken.

Actie White Band rond "Manneken Pis"

07-07-2005

Sabine de Bethune en alle initiatiefnemers van de wet waardoor kinderrechten een prioriteit vormen in Ontwikkelings- samenwerking hebben "Manneken Pis" in Brussel helemaal ingepakt in een witte band. De wet werd nu ook in de Kamer goedgekeurd.

Ontvangst Florence Aubenas

25-05-2005

De in Irak ontvoerde en ondertussen weer vrijgelaten Florence Aubenas, journaliste bij de Franse krant Libération, werd samen met haar moeder Jacqueline Aubenas door onder andere senator Hugo Vandenberghe ontvangen in de Senaat.

Persconferentie over draagmoederschap

07-06-2005

CD&V-senator Mia De Schamphelaere heeft tijdens een persconferentie haar wetsvoorstel over het draagmoederschap toegelicht. De krachtlijnen van het voorstel zijn: de draagmoeder blijft de moeder; CD&V verzet zich tegen de praktijk dat er voor de geboorte contracten worden afgesloten over het kind; CD&V wil een verbod op elke vorm van handel, commercialisering en bemiddeling rond het draagmoederschap; bij eventuele draagmoederschappen is adoptie de enige wettelijke piste.

Dagen van burgerschap

08-05-2005

Onder voorzitterschap van Mia De Schamphelaere vond in de Senaat in het kader van de dagen van het burgerschap op maandag 9 mei een debat plaats over armoede.

President Rugova in de Senaat

26-04-2005

Op dinsdag 26 april kreeg de Senaat het bezoek van de president van Kosovo, Ibrahim Rugova. Senator Hugo Vandenberghe had als ondervoorzitter van de Senaat een ontmoeting met de president.

Jongerenconferentie over AIDS

20-04-2005

In het kader van het project What Do You Think? van Unicef België trad Sabine de Bethune in debat met jongeren over 'de impact van AIDS in de wereld en mogelijke oplossingen'. In de namiddag brachten de jongeren aanbevelingen uit over wat parlementairen kunnen doen in de strijd tegen AIDS, maar ook welke rol jongeren zelf kunnen spelen.
Lees meer op www.whatdoyouthink.be.

Colloquium Millenniumdoelstellingen en bestrijding extreme armoede

07-03-2005

De bijzondere Commissie "Globalisering" van Kamer en Senaat organiseerde samen met het DGOS, 11.11.11., de Koepel van Vlaamse Noord-Zuidbeweging en de vakbonden ABVV en ACV, een dag gewijd aan de Millenniumdoelstellingen en de bestrijding van extreme armoede.

Werkzaamheden senatoren gescreend

05-02-2005

De werkzaamheden van de Vlaamse senatoren gescreend (De Morgen 5-6 februari), wie werkt het hardst, gemeten aan het houden van tussenkomsten, het stellen van schriftelijke vragen, het maken van verslagen en het indienen van wetsvoorstellen.

"Met Sabine de Bethune, Hugo Vandenberghe en Mia De Schamphelaere wordt de topdrie van de hardst werkende senatoren bevolkt door drie CD&V'ers. Alledrie staan ze al langer bekend voor hun hard en degelijk parlementair werk,..."

Ahmed Fahty Kamel Sorour op bezoek

24-01-2005

Op 24 januari 2005 was de heer Ahmed Fathy Kamel Sorour, Voorzitter van de Volksassemblee van Egypte op bezoek in de Senaat.

Rondetafel over Conflictpreventie

03-12-2004

In het kader van CD&V@work Noord-Zuid, werd er onder voorzitterschap van Sabine de Bethune en Sabine Poleyn, een rondetafel gehouden over "conflict-preventie"

200 jaar Burgerlijk Wetboek

22-10-2004

In 1804 vaardigde Napoleon de "Code Civil" uit die nog steeds de basis vormt voor ons huidige Burgerlijk Wetboek en dat in heel wat landen.

Kamer en Senaat wijdden op vrijdag 22 oktober 2004 een colloquium aan de 200ste verjaardag van het B.W. Eén van de Voorzitters van het colloquium was senator Hugo Vandenberghe.

Nieuwe ledendag van CD&V

18-09-2004

Op 18 september 2004 organiseerde CD&V een dagje Brussel voor haar nieuwe leden. In de voormiddag bezochten een 150-tal nieuwe CD&V-leden het federaal parlement onder begeleiding van onder meer de senatrices Sabine de Bethune en Erika Thijs.

Opening tentoonstelling "Millennium Ontwikkelingsdoelstelling"

13-07-2005

In aanwezigheid van een chinese delegatie, Sabine de Bethune en Mia de Schamphelaere werd de tentoonstelling over "Millennium Ontwikkelingsdoelstelling" ingehuldigd in de Senaat. Deze reizende en gratis te bestellen tentoonstelling maakt deel uit van de campagne "De brug van solidariteit" van de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking.
www.dgos.be

Gesprek over de problemen in Afrika

05-07-2005

Sabine de Bethune en Mia de Schamphelaere en de medewerkers buitenland van senaat en Vlaams parlement ontvingen op initiatief van de Konrad-Adenauer-Stiftung een delegatie van parlementsleden uit Angola, Malawi, Mosambique, Nambia en Zuid-Afrika. Er werd een uitwisseling gehouden over de problemen in Afrika en goed bestuur.

100 jaar vrouwenraad

14-05-2005

Honderd jaar geleden stichtten Marie Popelin en enkele vrouwengroepen de Vrouwenraad. Die oprichting werd herdacht in het parlement door het planten van de rozenstruik Marie Popelin op het Natieplein. Enkele CD&V-vrouwen omringen de lekker geurende, dieprode roos.

Scholierenparlement

13-05-2005

Onder andere Sabine de Bethune nam deel aan de debatten met honderden scholieren over het thema 'het bedrijfsleven en ontwikkelings- samenwerking'.

Conferentie van de voorzitters van Kamer en Senaat van Rwanda, Congo, Burundi en België

09-05-2005

Voor de eerste maal werden de voorzitters van assemblees uit de streek van de Grote Meren rond één tafel samengebracht. Ook senatrice Sabine de Bethune nam hieraan deel. De Conferentie moet bijdragen aan het verstevigen van de vertrouwensrelatie tussen de deelnemende parlementen en aan het bevorderen van het partnerschap.

Dag van Malaria in Afrika

25-04-2005

De Senaat hield naar aanleiding van de Dag van Malaria in Afrika een persconferentie en open hoorzitting omtrent de strijd tegen malaria. Malaria is de 'stille jaarlijkse tsunami' want elk jaar sterven meer dan 1 miljoen mensen aan de ziekte, vooral kinderen.

Lees meer.

Mevrouw Ruth Abiud Lema uit Tanzania bezoekt de Senaat

18-03-2005

Sabine de Bethune ontvangt de Tanzaniaanse Ruth Abiud Lema, winnares van de Womed Award, en Joyce Jacob Mwanga, coördinator van WEGCC, partner van Trias in Tanzania. Het is de eerste keer dat een vrouw uit het Zuiden de prijs heeft gewonnen.
Lees hier meer over de uitreiking van de award

Bezoek mevrouw MOEBARAK

10-03-2005

Mevrouw Moebarak, de echtgenote van de Egyptische president, gaf in het halfrond van de Senaat een toespraak over "gelijke kansen voor vrouwen en mannen". Er was ook een ontmoeting tussen leden van mevr. Moebarak's beweging "Women for peace", de senatoren en de vrouwen-organisaties.

Franken voor Tsunami 12-12

27-01-2005

Wouter Beke plaatste in het peristilium een collectebus voor oude franken. Dit naar aanleiding van de goedkeuring van zijn wetsvoorstel dat de termijn voor inlevering van oude franken verlengt met drie maanden.

Lees hier de tussenkomst.

Bezoek van William Frist

14-01-2005

Bezoek van een delegatie van senatoren uit de Verenigde Staten van Amerika, onder leiding van de heer William Frist, republikeins fractievoorzitter in de Amerikaanse Senaat.

Bespreking programmawet

23-12-2004

Op 22 en 23 december is de programmawet besproken in de Senaat. Fractievoorzitster Sabine de Bethune noemde de programmawet de 'solden van de wetgeving'.

Lakhdar Brahimi op bezoek

23-12-2004

Op donderdag 23 december 2004 verwelkomde de Senaat de heer Lakhdar BRAHIMI, bijzonder VN-gezant in Irak en Afganistan.

Ontvangst Gezinsbond in Senaat

16-10-2004

Op zaterdag 16 oktober werden de leden van de Gezinsbond tijdens hun jaarlijkse ontmoetingsdag ook ontvangen in de Senaat. Senatrice Sabine de Bethune was mee gastvrouw.

Persconferentie Senaat

07-10-2004

Commissievoorzitter Hugo Vandenberghe lichtte op de persconferentie van de Senaat de prioriteiten toe van de commissie Justitie tijdens het najaar van 2004

De CD&V-senatoren zijn niet alleen in het halfrond actief. Ze staan ook met hun beide voeten in de samenleving en zijn doorgaans zeer actief in het verenigings- leven. Tijdens het zomerreces laten we hen een licht werpen op een project of een activiteit die hen nauw aan het hart ligt.

 

Mia De Schamphelaere,Hugo Vandenberghe en Jan Steverlynck nemen u mee naar Gijzenzele, Rotselaar en Tiegem

Mia De Schamphelaere en de Vierhoekhoeve te Gijzenzele

Mia De Schamphelaere zit mee in het bestuur van de Vierhoekhoeve, een boerderijproject in Gijzenzele dat kinderen opnieuw voeling met de natuur wil geven.

Hugo Vandenberghe en "De grote prijs Senator Hugo Vandenberghe"

Hugo Vandenberghe is een groot sport-liefhebber. Op maandag is hij het aan-spreekpunt bij uitstek om het over de uitslagen in alle voetbalklasses te hebben en ook het basketbal kent voor hem weinig geheimen. Maar Hugo Vandenberghe is bovenal een gepassioneerd liefhebber van de wielersport.

Jan Steverlynck en het milieu- en educatief centrum "Jericho" te Tiegem

Jan Steverlynck staat als senator vooral bekend voor zijn bekommernis om de zelfstandigen en de uitoefenaars van een vrij beroep. Wij volgen hem naar het milieu- en educatief centrum "Jericho" te Tiegem.

SCHRIJF IN OP ONZE
E-BRIEF!