Karin Brouwers
Sabine de Bethune
Cindy Franssen
Brigitte Grouwels
Joris Poschet
Steven Vanackere
Peter Van Rompuy
Johan Verstreken
Europese Commissarissen in de Senaat

Op dinsdag 26 mei 2015 ontving het halfrond van de Senaat de Europese Commissarissen Marianne Thyssen en Jyrki Katainen. Ze kwamen er aan het Federaal Adviescomitť voor de Europese Aangelegenheden het investeringsplan van Commissievoorzitter Juncker voorstellen.

 

Met een fonds van 315 miljard euro wil Europa de economie een boost geven door investeringen aan te moedigen in sectoren waarin de Unie terug competitiever moet worden (hernieuwbare energie, innoverende industrie, ...) maar ook in zorg en onderwijs. Aan de samenkomst namen ook de collegaís van de Commissie FinanciŽn en Budget van de Kamer van volksvertegenwoordigers deel.

Senator Vanackere brak er een lans opdat de politici de discussie met de statistici van Eurostat wat gedurfder zouden voeren. De politieke conclusies die men trekt uit een overheidstekort zouden met meer nuance benaderd kunnen worden, vindt Vanackere. Iedereen heeft de les wel geleerd dat niemand uit een crisis geraakt door overheidstekorten op te stapelen, maar er moet een andere, gunstigere behandeling komen voor overheidsuitgaven die rechtstreeks te maken hebben met investeringen. Alleen zo kunnen de 28 lidstaten, hun gewesten en hun lokale besturen ook deelnemen aan de investeringsboost waar de Commissie Juncker aan werkt.

SCHRIJF IN OP ONZE
E-BRIEF!