Karin Brouwers
Sabine de Bethune
Cindy Franssen
Brigitte Grouwels
Joris Poschet
Steven Vanackere
Peter Van Rompuy
Johan Verstreken
Persbericht
Strijd tegen IS - Senatoren vragen meer steun voor Iraaks Koerdistan
(17-09-2015)

"De Koerden in Irak verdienen al onze steun: militair, humanitair en politiek. De internationale gemeenschap kan en mag niet doof blijven voor de Koerdische vragen om hulp." Dat vinden de senatoren Alain Destexhe (MR), Sonja Claes (CD&V) en Pol Van Den Driessche (N-VA) na hun vierdaags bezoek aan Iraaks Koerdistan. Ze zullen de betrokken ministers vragen internationaal de belangen van de Koerden in Irak nog nadrukkelijker te behartigen en verdedigen.

De drie waren van zaterdag tot dinsdagnamiddag in Iraaks Koerdistan op uitnodiging van de Koerdische regionale regering (KRG) en ontmoetten onder meer president Massoud Barzani, verscheidene Koerdische ministers, parlementsleden, religieuze leiders en hulporganisaties in twee vluchtelingenkampen.

Iraaks Koerdistan biedt vandaag bescherming en onderdak aan naar schatting 1,5 miljoen vluchtelingen uit Irak zelf (Internal Displaced Persons, IDP) en aan meer dan 300.000 Syrische vluchtelingen. Zij verblijven er naast en tussen de 5,3 miljoen Koerden. Alle gesprekspartners stelden dat het aantal IDP's en vluchtelingen niet kan blijven toenemen en dat zij evenmin voor altijd in Koerdistan kunnen blijven. Daarnaast is zowat iedereen het er over eens dat de Peshmerga's een doorslaggevende rol zullen spelen in de terugdringing van IS, aldus de senatoren.
"De frontlinie tussen IS en de Peshmerga's is ook de frontlinie tussen IS en de internationale coalitie. De Koerden moeten goed bewapend en uitgerust zijn in hun strijd tegen Daesh", vindt Alain Destexhe. "We moeten zeker maximaal blijven inzetten op humanitaire hulp aan de Koerden. Het is voor Iraaks Koerdistan van groot belang dat de actieve mensen in hun land blijven om de groei en ontwikkeling van hun gemeenschap daar te verzekeren", vult Sonja Claes aan.

De senatoren vragen de betrokken federale ministers hun bevindingen en de vragen van de Koerden overmaken en de belangen van de Koerden in Irak nog nadrukkelijker te behartigen en verdedigen op het internationale niveau. "De vraag van de Koerden naar zelfbestuur is gerechtvaardigd en biedt een oplossing voor de onhoudbare situatie in Irak. Ik hoop dat de internationale gemeenschap wil luisteren naar de Koerdische verzuchtingen en argumenten. Maar natuurlijk moet eerst IS worden verslagen of minstens ver teruggedrongen", besluit Pol Van den Driessche.

BRUSSEL 16/09 13:43 (BELGA)


Terug naar het overzicht
SCHRIJF IN OP ONZE
E-BRIEF!