Karin Brouwers
Sabine de Bethune
Cindy Franssen
Brigitte Grouwels
Joris Poschet
Steven Vanackere
Peter Van Rompuy
Johan Verstreken
Persbericht
Zijn moslimscholen dan een beter idee? Vrije tribune in De Standaard van Nahima Lanjri, Veli YŁksel en Hilal Yalcin
(15-09-2009)

Geen flauw idee of de doorsnee Vlaming wakker ligt van de problemen in twee Antwerpse scholen, maar het resultaat is wel dat hoofddoeken voortaan verboden zijn in alle Vlaamse Gemeenschapsscholen. Wij zijn daar tegen. Scholen moeten zelf kunnen beslissen of ze hoofddoeken toelaten, op basis van een serene, respectvolle afweging van alle argumenten.

Wat is het probleem eigenlijk? De twee athenea waar alles begon, waren zeer populair onder hoofddoekdragende moslimmeisjes. Tot de beide directies het opnamen voor de meisjes die geen hoofddoek droegen en onder druk stonden om dat wel te doen. Maar zij kunnen toch naar een andere school? Zonder hoofddoek zijn ze immers overal welkom in Antwerpen. Wij hebben ernstige twijfels bij de nobele bedoelingen van de twee directrices die de zaak eerst uit de hand lieten lopen en dan via een omweg de boel probeerden recht te trekken.

Patrick Janssens

Burgemeester Patrick Janssens speelt in dit verhaal een cruciale rol. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 was er geen vuiltje aan de lucht. Maar na de verkiezingen kwam burgemeester Janssens plots op de proppen met een hoofddoekenverbod voor het gemeentepersoneel. De allochtone moslimkiezers bezorgden hem een eclatante verkiezingsoverwinning en als dank jaagde hij hun een hoofddoekenverbod door de strot. De rest van het verhaal kennen we ondertussen. Na Antwerpen volgden Gent en andere steden. Dank u wel Patrick Janssens! Op deze manier zult u bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2012 een groot deel van Vlaams Belangkiezers voor u winnen. Wees gerust: de allochtonen zullen ondanks het hoofddoekenverbod opnieuw op u stemmen.

Wie in deze escalatie ook een cruciale rol speelt, is Nordine Taouil. Hij haalt zijn autoriteit uit het voorzitterschap van de Moslimraad, die verdeeld is en zich tot nu toe niet officieel heeft uitgelaten over de kwestie. Bijgevolg spreekt Taouil uit eigen naam. Hij misbruikt zijn titel en de meisjes die uit overtuiging een hoofddoek dragen. Hij beroept zich op de democratie om ondemocratische voorstellen te doen, zoals zijn oproep om meisjes met een hoofddoek niet naar school te sturen. Wat een onzin, meneer Taouil, we leven toch niet in Afghanistan?

Het resultaat van dit alles nu is dat de moslimgemeenschap in Antwerpen weer het zware wapen boven haalt: de oprichting van moslimscholen. Er is in ons land een lange traditie van vrij onderwijs, er zijn onder meer joodse scholen en Freinetscholen. Op zich hebben we absoluut geen probleem met de oprichting van moslimscholen, maar dat mogen geen getto's worden. In Nederlandse moslimscholen zien we dat dat niet evident is.

Veli YŁksel, Vlaams parlementslid CD&V.
Hilal Yalcin, Kamerlid CD&V
Nahima Lanjri, Senator CD&V

Gepubliceerd in De Standaard van 15 september 2009


Terug naar het overzicht
SCHRIJF IN OP ONZE
E-BRIEF!