Karin Brouwers
Sabine de Bethune
Cindy Franssen
Brigitte Grouwels
Joris Poschet
Steven Vanackere
Peter Van Rompuy
Johan Verstreken
2014-2015

Sonja Claes bezoekt Iraaks Koerdistan

20-09-2015

Van 12 tot 16 september heeft Sonja Claes samen met andere senatoren Iraaks Koerdistan bezocht. Lees hier het persbericht, bekijk de getuigenis in de Zevende Dag

Meer samenwerking in het openbaar vervoer

22-06-2015

De commissie Transversale Aangelegenheden - Gewestbevoegdheden werkt de komende weken, onder leiding van senator Vanackere, aan een informatierapport met aanbevelingen voor een beter openbaar vervoer: hoe bereiken we voor de gebruikers van het openbaar vervoer een betere afstemming tussen de Gewesten en de federale overheid. Vandaag werd gestart met een eerste hoorzitting.

verkiezingen Turkije

07-06-2015

Peter Van Rompuy was in Istanbul als waarnemer voor de parlements- verkiezingen in Turkije.

Lees hier zijn verslag

Investeringsplan voor Europa

26-05-2015

Op dinsdag 26 mei 2015 ontving het halfrond van de Senaat de Europese Commissarissen Marianne Thyssen en Jyrki Katainen. Ze kwamen er aan het Federaal Adviescomité voor de Europese Aangelegenheden het investeringsplan van Commissievoorzitter Juncker voorstellen. Lees meer

Overeenstemming Europese richtlijnen

18-05-2015

In de commissie Transversale Aangelegenheden – Gewestbevoegdheden werd onder leiding van senator Vanackere overeenstemming bereikt over meer dan 60 aanbevelingen om de omzetting van Europees recht in ons land vlotter te laten verlopen. Weinig mensen beseffen dat er meer inbreukprocedures lopen tegen ons land - stichtend lid van de EU - dan het Europees gemiddelde. Nagenoeg alle stemmingen gebeurden met het akkoord van alle partijen in de Senaat. Alleen de PS stemde tegen bij de eindstemming in de commissie. Johan Verstreken is rapporteur voor CD&V voor dit informatieverslag, Karin Brouwers haalde voor onze fractie een pak cruciale amendementen binnen.

70ste herdenking van het einde van W.O. II in Europa

08-05-2015

Steven Vanackere: Zeer indrukwekkende getuigenis van de 89-jarige Paul Baeten, één van de laatste overlevenden uit het verzet, over zijn jaren in verschillende SS-kampen. Als jongen pikte hij rantsoenzegels en identiteitspapieren voor onderduikers. Hij werd op 15 oktober 1943 op zijn 17de gevangengenomen en pas in april 1945 bevrijd.

Ontwapenend eerlijke man: op mijn vraag of hij bang was geweest voordat hij werd gearresteerd, antwoordde hij: "Neen, we waren niet bang, want we wisten niet wat ons te wachten stond."

Moederschap is geen kinderspel

07-05-2015

In de aanloop naar de deadline van de Millenniumdoelstellingen, in september 2015, nam oa senator Sonja Claes deel aan een actie in het federale parlement die aandacht vraagt voor de problematiek van moedersterfte bij tienermoeders. Jaarlijks bevallen meer dan 15 miljoen meisjes tussen 15 en 19. 2 miljoen meisjes zijn zelfs jonger dan 15. Zwangerschap- en bevallingscomplicaties behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken voor tieners in ontwikkelingslanden.

Peking +20

06-03-2015

Op vrijdag 6 maart 2015 heeft de Senaat zijn eerste informatieverslag rond Peking +20, 20 jaar gelijkekansenbeleid voor vrouwen en met aanbevelingen voor de toekomst, kamerbreed gestemd. Hierbij de toespraak van Sabine de Bethune tijdens de plenaire zitting als hoofdrapporteur. 

Gestemd: eerste informatieverslag over vrouwenrechten

03-03-2015

De bevoegde Senaatscommissie heeft dinsdag een consensus bereikt over het informatieverslag over de opvolging van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking in 1995. Lees meer

Ontmoeting met Andrius Kubilius

12-02-2015

Steven Vanackere ontving vandaag Andrius Kubilius, de voormalige premier van Litouwen. Er werd gesproken over Litouwen zelf, over Griekenland, maar vooral over Oekraïne.

Gedecoreerd voor parlementair werk

16-01-2015

Drie CD&V-parlementsleden werden net gedecoreerd voor vele jaren parlementair werk: Cindy Franssen en Johan Verstreken zijn nu beide ridder in de Leopoldsorde en Sabine de Bethune is voortaan groot-officier in de Leopoldsorde. Omdat de CD&V-gelauwerden alle drie ook in de Senaat zetelen, kwam fractievoorzitter Steven Vanackere hen daar feliciteren.

Brochure de nieuwe Senaat

21-10-2014

Meer weten over de nieuwe Senaat? Doorblader hier de brochure.

Sabine de Bethune Senaatsvoorzitster

17-07-2014

De plenaire vergadering van de nieuwe Senaat duidde CD&V-senatrice Sabine de Bethune eenparig aan als voorzitster. Lees hier het persbericht

Steven Vanackere fractievoorzitter

10-07-2014

De CD&V-senaatsfractie verkoos Steven Vanackere ook tot fractievoorzitter. Lees hier het persbericht

SCHRIJF IN OP ONZE
E-BRIEF!